La Base en l’altaveu del Poble sec

Un article sobre La Base en el primer número de l’altaveu

Per Marta Pérez i Thais Bonilla. Article sencer:

LA BASE, un nou espai cooperatiu creat pel veïnat

labase_laltaveuEl Poble-sec mou fitxa i comença la creació de La Base. Un ateneu cooperatiu que oferirà espai de trobada, menjador popular, cooperativa de consum, club d’informàtica i un centre de documentació audiovisual, entre d’altres projectes.

Veïns i veïnes del Poble-sec han decidit organitzar-se per contribuir a revertir l’època d’individualisme i competència en què actualment viu la societat. “Volem avançar cap un barri autogestionat on siguem el veïnat els que decidim directament sobre els nostres assumptes”, afirmen des del grup promotor de La Base, un projecte d’ateneu cooperatiu que busca oferir un lloc de trobada amb la idea de reforçar els llaços, potenciar la comunitat al barri i demostrar que “quan estem juntes, som més fortes”.

La Base és un espai físic que es considera necessari al Poble-sec per organitzar tota la mobilització social que existeix i es belluga al barri. Un ateneu que neix com a excusa per construir un projecte comunitari molt més ampli: “volem dotar-nos d’una infraestructura econòmica que sigui de gestió col·lectiva, però amb la idea que esdevingui comunitària. A més, volem un projecte des del qual construir una posició política, prendre partit i estar presents als conflictes del barri i de la ciutat: afrontar la destrucció alhora que construïm allò comú.”

Des de fa pràcticament un any, un grup de persones han estat treballant per definir La Base, Ateneu Cooperatiu del Poble-sec. Persones vinculades a les lluites socials, a la filosofia de l’okupació, al món cooperatiu i associatiu en general, a les lluites estudiantils… però també persones provinents de l’àmbit de la investigació i la creació. “Arran del moviment d’ocupació de les places el 2011, la seva extensió planetària, però també per la multiplicació d’assemblees de barri i assemblees locals, pensem que és el moment de fer un salt qualitatiu i dotar-nos de nou, localment, d’infraestructures autogestionades potents. Can Batlló a Sants, La Flor de Maig al Poble Nou, i ara, La Base al Poble-sec encarnen aquesta idea”.

Actualment el projecte està en la fase embrionària, però tot apunta que a finals d’any podrem començar a veure el fruits dels primers passos de La Base i seguir de ben aprop el camí que prenen totes les seves propostes.

Els projectes

L’Ateneu té previst acollir diversos projectes autònoms, concretament set propostes que coexistiran i compartiran local i infraestructura. L’espai de trobada es contempla com un lloc on compartir el temps lliure, on menjar del tupper, prendre alguna cosa, llegir o connectar-se a internet, entre d’altres. A més, es proposa com un lloc d’autoorganització del fet quotidià.

Seguint aquesta filosofia de compartir el temps lliure en comunitat, trobem el projecte del menjador popular, La Igualitària, una proposta que pretén recuperar la tradició de les cantines obreres, oferint menús a preus populars i assequibles per als veïns i veïnes que no vulguin menjar sols a casa seva. Està previst que sigui un espai compartit per a l’elaboració de productes alimentaris, celebració de sopars, kafetes, festes, tallers de cuina, etc.

La proposta culinària s’extén amb la incorporació de la cooperativa Barrinar Cap a la sostenibilitat, un servei de càtering que es basa en la promoció de l’alimentació ecològica i local a través de la realització de diferents activitats i esdeveniments de sensibilització.

A més, l’alimentació ecològica també serà promoguda per La Seca, el grup de consum agroecològic que ja duu més de 4 anys al barri, però que ha volgut sumar forces amb el projecte de La Base.

En un altre àmbit totalment diferent neix el centre de documentació i investigació de l’audiovisual l’A doc. Es tracta d’un espai físic d’accés a informació diversa i classificada sobre diverses línies d’investigació definides pel propi centre. El seu objectiu és obrir un espai de crítica i reflexió respecte al producte audiovisual com a mitjà de creació, representació i pensament.

I per últim, i seguint amb la tecnologia i el coneixement, obrirà les seves portes el club d’informàtica, un espai de formació, aprenentatge i experimentació tecnològica. L’objectiu és dotar-se d’una infraestructura comuna i trencar l’aïllament associat a la informàtica per tal de crear sinergies i compartir coneixements a través, també, de la promoció de la cultura i el programari lliure.

Tot plegat doncs, un conjunt d’idees i propostes que, juntes, volen crear un espai comú recuperant l’esperit dels ateneus populars, sumant-hi el component del cooperativisme i el suport mutu. Un espai que preveu obrir les seves portes els propers mesos i que necessitarà de la mà de totes les veïnes per convertir-se en un referent de la cultura popular, del cooperativisme i de la lluita veïnal al barri.


L’altaveu del Poble sec és una publicació de caràcter col·laboratiu autogestionada i sense ànim de lucre, que neix -entre altres coses- per compartir les diferents experiències d’organització col·lectiva que s’estan donant al barri i reivindicar així les xarxes on la solidaritat i el suport mutu siguin la base del que es construeix.